БИО ПРОДУКТИ

10 причини да предпочетем био хранитеОрганичните храни стават все по-предпочитани в днешни дни, а нашата цел е да покажем предимствата им

1. Намалява рисковете за здравето.


Много пестициди са регистрирани преди провеждането на задълбочени изследвания, доказали връзките на тези химикали със заболявания като рак и други. Биологичното земеделие е един от начините за предотвратяване на навлизането на тези химикали във въздуха, земята и водата. В допълнение, органичната храна съдържа по-високи нива на витамин С и важни елементи и минерали като калций, магнезий, желязо и хром, както и антиоксиданти.

2. Екологично земеделие.


Биологичното земеделие поддържа и запазва по-добре обработваемата земя и е по-щадящо към природата и околната среда.

3. Химични добавки.


Антибиотиците добавяни рутинно към животинските храни водят до резистентност на хората към същите или тясно свързани антибиотици.

4. Страхотен вкус.


Много хора купуват органични храни, защото вярват, че имат по-добър вкус от неорганичните. Това се дължи на факта, че органично отглежданите плодове и зеленчуци са склонни да растат по-бавно и имат по-ниско съдържание на вода. Социологическо проучване през 2005 г. показва, че качеството и вкуса на храната са по-важни за хората от по-ниските цени.

5. Органичните продукти отговарят на строги стандарти.


Органичната храна идва от надеждни източници. Сертификатите за органичните храни се публикуват и са гаранция, че продуктите са отгледани и обработени съгласно строги процедури без токсични химически суровини.

6. Органичното производство води до по-здравословна екосистема.


Премахването на вредните химикали и филтрирането на азот, в съчетание с целесъобразната обработка на почвата, защитава и съхранява водните ресурси. Почвата е в основата на хранителната верига. Основният фокус на биологичното земеделие е да се използват методи, които изграждат и поддържат здрава почва. Органичното земеделие спазва баланса, който се изисква за една здрава екосистема.

7. Органичното земеделие спомага запазването на екологично чисти селскостопанските общини.


През 1997 г. бе съобщено, че половината от селскостопанското производство в САЩ идва от само 2% от земеделските стопанства. Биологичното земеделие може да се окаже от жизнено значение за малките стопанства, тъй като предлага алтернативен пазар, където продавачите могат да определят справедливи цени за продуктите си.

8. Органично изобилие.


Сега всяка категория храни има органична алтернатива. Дори и нехранителните селскостопански продукти се отглеждат по органичен начин - като памук, за който повечето експерти твърдяха, че не може да се отглежда по този начин.

9. Не на генетичното модифициране.


Генетично модифицираните култури и съставки, не са разрешени по органичните стандарти. Над един милион тона от генно модифицирани култури се използват за да изхранват неорганични животински видове, които произвеждат повечето от неорганичното свинско месо, сланина, мляко, сирене и други млечни продукти в нашите супермаркети.

10. Биологичните производители се стремят за запазване на разнообразието.


Загубата на голямо разнообразие от биологични видове е един от най-наболелите екологични проблеми. Добрата новина е, че много земеделски производители и градинари са събирали и съхранявали семената на необичайни сортове от десетилетия, като по този начин са ги запазили.